Παραλίγο χρονιά ρεκόρ το 2021

 

Φτάνοντας στον τελευταίο μήνα του 2021, είναι ασφαλές για κάποιον να πει πως αν το έτος δεν είχε αρχίσει με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown λόγω της έξαρσης της COVID-19, τότε θα μιλούσαμε για την χρονιά ρεκόρ στις επενδύσεις σε νεότευκτα και second-hand πλοία από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 κι έπειτα.

Ενώ μέχρι και τις ώρες που γράφονταν αυτό το άρθρο, το ύψος των εν λόγω επενδύσεων ήταν 147δις Δολάρια ενώ πέρυσι το καταγεγραμμένο ποσό ήταν 74δις Δολάρια. Αν απομονώσουμε την second-hand αγορά, οι 2100 πράξεις που έχουν καταγραφεί αθροίζουν 43δις Δολάρια ενώ την χρονιά-ρεκόρ του 2007 αυτό το ποσό ήταν στα 46δις Δολάρια.

Τα νούμερα λοιπόν κάποιες φορές λένε την αλήθεια, και η φετινή χρονιά ήταν άκρως επικερδής στον τομέα των ναυλώσεων και στους πλοιοκτήτες εκείνους πλοιοκτήτες εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κινήσεις και στον τομέα των αγοραπωλησιών.

Ο μήνας που πέρασε, έδωσε στους πλοιοκτήτες ένα συναίσθημα σταθεροποίησης της αγοράς αφού η έντονα καθοδική πορεία ( και περιγράφεται πάντα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα ) του Νοεμβρίου ανακόπηκε, αρχικά με μειούμενη καθοδική τάση και τις τελευταίες εβδομάδες με μια σχετική ανοδική διόρθωση. Η αλήθεια είναι πως όταν οι συμμετέχοντες της αγοράς αντιληφθούν ένα συγκεκριμένο περιθώριο μεταβολών ( και αρνητικών και θετικών ) σε ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, τότε είναι που η αγορά θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθερή και είναι εκείνο το διάστημα που αναμένεται περισσότεροι πλοιοκτήτες να εισέλθουν και στην αρένα των αγοραπωλησιών.

Φυσικά αυτά τα περιθώρια μεταβολών αλλά και τα χρονικά διαστήματα της μελέτης είναι υποκειμενικά κριτήρια και διαφέρουν από πλοιοκτήτη σε πλοιοκτήτη. Φυσικά αυτές είναι και διαφορές που δημιουργούν ευκαιρίες, δηλαδή καλά deals και κακά επίσης.

Η γενικότερη άποψη πάντως είναι πως η αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και το 2022.

 

Published: Aκτή Μιαούλη Δεκέμβριος 2021 (Τ.68)

Γράφει ο κ. Σπύρος Αλεξανδρόπουλος