Αυτή η αγορά θα κρατήσει ή είναι κάτι εφήμερο;

 

-NBA van Dyck (95,527 14) del Ijmuiden 23/28 feb fixed $100,000 redel Skaw/Gib or Brazil (IWL BREACH BIZ)

-NBA Magritte (82,099 13) del Liverpool 23 feb - 3 march fixed $110,000 redel Skaw/Gib or Brazil (IWL BREACH BIZ)

Κάπως έτσι, με τις παραπάνω ναυλώσεις, ξεκίνησαν οι αναφορές σε εποχές 2008 ανάμεσα στους κύκλους της ναυτιλίας συνοδευόμενες φυσικά και από τον ανάλογο σκεπτικισμό για το αν αυτή η αγορά θα κρατήσει ή είναι κάτι εφήμερο.

Το εύφορο αυτό κλίμα, εκτός από την αγορά των Panamax, ισχύει και στα υπόλοιπα μεγέθη πλοίων που βλέπουν τα επίπεδα κερδοφορίας τους να εκτινάσσονται και ιδιαιτέρως αυτά που βρίσκονται εντός Ατλαντικού Ωκεανού.

Όπως και με κάθε άλλη άνοδο η κάθοδο της ναυλαγοράς, πρέπει να γίνεται ανάλυση που θα αφορά τους λόγους της μεταβολής ώστε να εκτιμηθεί και η διάρκεια της.

 

2008?

Το βασικό είναι να εξεταστεί αν και εφόσον οι αγορές θα συνεχίσουν έτσι ώστε και οι εμπλεκόμενοι να προσαρμόσουν τα επίπεδα των επενδύσεων τους. Παράλληλα με τις αγορές, βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με μια εξέλιξη που είχε να κάνει με την επιβολή δασμών στις εξαγωγικές δραστηριότητες που αφορούν τα εμπορεύματα σιτηρών.

Η τροπολογία αφορά τον στόχο του Κρεμλίνου να προστατεύσει την εγχώρια αγορά απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό αλλά αναμένεται να καταστήσει το Ρωσικό εξαγώγιμο προϊόν ακριβότερο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Με βάση αυτό λοιπόν, διάφοροι αναλυτές σημειώνουν πως οι εξαγωγικές εταιρείες θα σπεύσουν να διώξουν όσο περισσότερο προϊόν μπορούν πριν την επιβολή του μέτρου που αναμένεται από τις αρχές Μαρτίου. Αυτό το γεγονός λοιπόν εξηγεί εν μέρει την μεγάλη άνοδο των ναύλων σε Panamax αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα σε Ice Classed πλοία που έχουν την δυνατότητα να διασχίζουν τις παγωμένες θάλασσες του Βόρειου Ατλαντικού.

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν αυτός ήταν ο βασικός λόγος της ραγδαίας αύξησης ή αυτό αποτέλεσε ακόμη μια συνιστώσα της ανόδου

 

Published: Aκτή Μιαούλη Φεβρουάριος 2021 (Τ.59)

Γράφει ο Σπύρος Αλεξανδρόπουλος